06-12-2010, 19:26
|
|
Pani Bolkowa :)
Kraj partnera: Indie/Polska :D
|
Odp: Nauka języka
no właśnie bo mi nawet się udziela polski Bolka, ale to bardziej gramatycznie
|
|
cytuj zaznaczone
|
06-12-2010, 19:27
|
|
Senior Member
Kraj partnera: Holandia
|
Cytat:
Napisał miau
grassolusi, bede wredna, ale z akcentu i imion fryzyjskich smieje sie cala Holandia
|
wcale mnie nie urazilas, bo ja sama smieje sie z Fryzji i Fryzyjczykow, zreszta jak wiekszosc Holandii.
umiem jedno zdanie po fryzyjsku, jest mega smieszne i dlatego mi sie podoba. Te nazwiska fryzyjskie konczace sie na -inga, -stra, -kstra to mi sie w ogole nie podobaja. tak jak napisalas, mi brabancki odpowiada, ale nie moge sie tak tutaj afiszowac.
cytuj zaznaczone
|
06-12-2010, 22:06
|
|
Senior Member
Kraj partnera: Holandia
|
aaa przypomnialo mi sie cos, ostatnio ogladalam urywki podziekowan Putina za World Cup, mowil po angielsku okropnie, z rosyjskim akcentem. jak na szpiega to slabizna.
Ostatnio edytowany przez grassolusi : 06-12-2010 o 22:21.
|
|
cytuj zaznaczone
|
06-12-2010, 22:38
|
|
Senior Member
Kraj partnera: Dziekuje, postoje :P
|
Eszkoula, odrobineczke mi sie udziela. przy niektorych slowach ktore oni w dialekcie maja inne niz ja w ksiazce/slowniku, albo jak uczy mnie slow ktorych nie znam to uczy mnie 'w swoim norweskim'. Ale ogolnie to mowie tak jak mnie nauczono w szkole. To wynika tez z tego ze w miejscu w ktorym obecnie mieszkamy mowi sie takim wlasnie neutralnym norweskim. Ale jakby mi przyszlo pomieszkac z rok tam gdzie tesciowie to pewnie tez bym mowila tak jak oni i moj maz
|
06-12-2010, 23:29
|
|
Najwierniejsza groupie
Kraj partnera: Grecja
|
A myslalam, ze mieszkasz w rejonie gdzie wszyscy mowia jak Twoj maz.
|
07-12-2010, 00:55
|
|
Senior Member
Kraj partnera: Dziekuje, postoje :P
|
Nie, jeszcze nie, ale caly czas mamy to w glowach. Czekamy na moment kiedy bedziemy finansowo gotowi do przeprowadzki
|
07-12-2010, 02:24
|
|
Senior Member
Kraj partnera: Hiszpania (Katalonia=))
|
Cytat:
Napisał Judyta
Cytat: Napisał mixinn ja najbardziej chyba lubie meksykanska
Ja oczywiście też
|
i ja też
Ja nie mówię ani z akcentem brytyjskim po angielsku, ani z hiszpańskim czy tam meksykańskim po hiszpańsku i nawet nie próbuję, bo sama słyszę, że jak się próbuje, to śmiesznie to brzmi (mam przykład na żywo i się pod nosem uśmiecham ) .
|
|
cytuj zaznaczone
|
07-12-2010, 02:53
|
|
Senior Member
Kraj partnera: Nigeria
|
jak bylam we Francji, to mowilam jak lokale, pytali mi sie ludzie czasami skad jestem (bo twarz nie pasila ) bo nie mam akcentu i nie moga zgadnac; teraz pewnie juz mam;
po angielsku to padaczka, bo niestety mam lokalny akcent, a dodatkowo lapie struktury gramatycznie i wymowe nigeryjskiego broken/pidgin wiec mozecie sobie wyobrazic rezultat
a moj brat mowi jak "Essex boy"
|
|
cytuj zaznaczone
|
07-12-2010, 09:26
|
|
Diablita que te cuida ;)
Kraj partnera: Peru/USA
|
Ja po Meksyku bardzo dlugo mowilam z akcentem lokalnym, Meksykanie byli w stanie rozpoznac, ze to Guadalajara, bo podobno specyficznie zaciagaja. Teraz mam straszne nalecialosci z Peru, do tego czesto uzywam kolokwializmow. No i niestety podlapalam spanglish, co jest straszne, po prostu straszne!
|
|
cytuj zaznaczone
|
28-01-2011, 02:11
|
|
karmicielka trolli :D
Kraj partnera: Belgia
|
i pewnie na avocado mowisz palta a nie aguacate
|
28-01-2011, 11:12
|
|
Matka Smoków
Kraj partnera: Wenezuela
|
Azaharito, a w Peru mowi się, "chévere" jak coś jest fajne?
|
|
cytuj zaznaczone
|
28-01-2011, 14:09
|
|
Senior Member
|
Mam książkę "Hiszpański na luzie" i występują tam słówka z różnych krajów... Chciałam zabłysnąć przed moim słówkiem meksykańskim ("bichi") i przez tydzień było okej, po czym się wydało, że on myślał, że to po polsku . I tak mi się odechciało nauki meksykanizmów na własną rękę .
|
|
cytuj zaznaczone
|
12-02-2011, 06:02
|
|
Seniora Membera :)
Kraj partnera: Mexico
|
O Latouche, myslalam, ze to jest chevre, tak mowi kolezanka z Wenezueli, a po meksykansku to by bylo "padre"
osita, I co to znaczy? Tez tego nie znam.
|
|
cytuj zaznaczone
|
12-02-2011, 13:08
|
|
Senior Member
|
Cytat:
Napisał amapola
osita, I co to znaczy? Tez tego nie znam.
|
to miała być niby meksykańska wersja "desnudo", ale coś nie wyszło haha. Chociaż mówi, że nie może powiedzieć, że nigdzie w Meksyku się tego nie używa.
Co do słowa chévere, to pamiętam, że na jednym forum języka hiszpańskiego wywołało zamęt, kiedy jeden chłopak o poglądach niepopularnych przetłumaczył "fajna impreza" jako "pachangá chévere"
edit. Niedawno rozmawiałam na skype z tatą mojego i widział, że byłam zestresowana, a jeszcze po paru dniach mi zaczął mówić, że jemu się podoba mój akcent i nie muszę przy jego rodzinie próbować mówić jak meksykanka. Kiedy to wcale celowe nie było, gdzie cała w nerwach bym o tym myślała . Zresztą... gdzie tam ja i akcent "meksykański" .
Ostatnio edytowany przez Osita : 12-02-2011 o 13:30.
|
|
cytuj zaznaczone
|
12-02-2011, 16:54
|
|
Muñeca Brava :)
Kraj partnera: El Salvador/Polska :D
|
no, akurat akcent meksykanski najlatwiej "nabyc", bo jest najbardziej naturalny - nie ma zadnych "zaspiewow", nie ma seplenienia, przedluzania samoglosek ani spolglosek, nie ma ucinania koncowek ani przesuniecia akcentu w wyrazie. na meksykanski akcent nie trzeba sie specjalnie silic
co innego slownictwo - to maja Meksykanie swoje, typowe dla Meksyku czy dla poszczegolnych regionow. moze slowka typowo meksykanskie wtracalas
|
|
cytuj zaznaczone
|
Zasady umieszczania postów
|